Safe and Sound Protocol (SSP)

Therapievorm gebaseerd op de Polyvagaal theorie van Dr. Stephen Porges
“Het Luisterproject”


Ik ben SSP en SSP-Remote (op afstand) gecertificeerd. Deze therapievorm zet ik in twee situaties.

Bij welke situaties?
1. Bij specifieke klachten
Stephen Porges bedacht de SSP-methode voor klachten die ontstaan vanuit de over-activering en ontregeling van het autonoom zenuwstelsel, zoals:

  • Stress, constante waakzaamheid, burn-out
  • Overgevoeligheid voor willekeurige geluiden en specifiek eetgeluiden (misofonie)
  • Angsten en de gevolgen van trauma
  • Problemen met emotie- en stemmingsregulering
  • Autisme
  • Moeilijkheden bij het verwerken van informatie, ADD en ADHD

Ook heeft het een positieve invloed op allerhande spanning gerelateerde klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, hypersensitiviteit van je zintuigen, spijsverteringsklachten, enz.

2. Als aanvulling op de relatietherapie
Soms komen we tijdens de relatietherapie er achter dat één of beide partners baat zou kunnen hebben bij andere, aanvullende therapie. Bijvoorbeeld als er sprake is geweest van trauma: een onveilige jeugd of een traumatische gebeurtenis, zoals bijv. een ongeval, een hartaanval.
De stress die als gevolg van het trauma nog in het autonoom zenuwstelsel van die partner aanwezig is zorgt voor extreme reacties (fight / flight) of volledig terugtrekken. Dit bemoeilijkt het vergroten van de veiligheid tussen partners in de relatietherapie.
Het doel van de aanvullende therapie is het kalmeren van het zenuwstelsel, zodat we daarna op een effectievere manier door kunnen met de relatietherapie.

Doel SSP / “Het Luisterproject”
Het doel van SSP is het kalmeren van het autonoom zenuwstelsel.
Tijdens het luisterproject worden de middenoorspiertjes getraind en gaat het trommelvlies strakker staan. Op deze manier wordt het zenuwstelsel opnieuw afgestemd en kunnen onze oren weer ‘vollediger’ horen.
Als het zenuwstelsel los komt uit een toestand van over-alertheid ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig voelen. En als je je veilig voelt ziet de wereld er heel anders uit dan als je je onveilig voelt:

  • Contacten met andere mensen (en met je partner!) verlopen hierdoor gemakkelijker en bevredigender.
  • Ook kan het lichaam in deze veilige, kalmere toestand beter zijn (regulerende) taken uitvoeren, zoals spijsvertering, leren, bloeddruk, immuunsysteem, contact maken.

Wat is de Safe and Sound Protocol (SSP)?
De SSP-therapie houdt concreet in:
Gefaseerd 5 keer een uur luisteren naar muziek die op een speciale manier gefilterd en bewerkt is zodat de middenoor-spiertjes getraind worden en het trommelvlies strakker gaat staan. Het luisteren doe je met een koptelefoon op.

Om de gefilterde muziek zijn werk goed te laten doen is het belangrijk om ontspannen te zijn als je het beluistert. Daarom dient de start van het luisteren in een rustige en stressvrije week te gebeuren (qua werk e.d.) en dient het zorgvuldig gedoseerd te worden.
We spreken in die week twee keer af om een zorgvuldige start te maken. Tijdens deze twee sessies wordt er een stuk geluisterd. De duur is afhankelijk van hoe je zenuwstelsel en je lijf erop reageren. En daarnaast krijg je een stuk theorie: je leert dmv de Polyvagaal Theorie je eigen zenuwstelsel beter kennen, hoe en waarom je reageert zoals je reageert.

Na die week maken we samen op basis van de ervaringen tijdens het luisteren in de sessies en van je individuele omstandigheden een plan van aanpak voor de rest van het luisterproject.

Het is belangrijk dat je partner hier in meegenomen wordt, zodat hij/zij rekening met je kan houden, en (extra) steunend en zorgzaam kan zijn. Ook kan er een gevoeligheid voor geluid komen, dus let hierop (geen verbouwing bij de buren!).

Wetenschappelijke grondslag
De Safe and Sound Protocol (SSP) - methode is ontwikkeld door Dr. Stephen Porges op basis van vele jaren neurobiologisch onderzoek naar de functies van het zenuwstelsel op het gebied van stress en veiligheid.

Naar aanleiding van dit wetenschappelijk onderzoek heeft hij de Polyvagaal Theorie ontwikkeld die inmiddels wereldwijd in brede kring geaccepteerd is.

Deze theorie biedt een neuro-biologische verklaring hoe mensen en zoogdieren zich veilig kunnen voelen en verbinden met andere mensen én ook snel kunnen vechten of vluchten. Dat doen we middels ons autonome, onbewuste zenuwstelsel die voortdurend risico’s inschat en zo onze veiligheid bewaakt.

Voor meer informatie:
De Polyvagaal Theorie van Dr. Stephen Porges

https://integratedlistening.com/ssp-safe-sound-protocol/ 

https://www.stephenporges.com/

 

You Tube: