Relatieproblemen
Een relatie begin je meestal vol enthousiasme en verwachting. Je bent verliefd en alles aan de ander is leuk! Als je besluit om bij elkaar te blijven verandert dit beeld langzaam. Het is de tijd waarin je elkaar beter gaat leren kennen. De verliefdheid verdwijnt en de relatie wordt realistischer. En vroeger of later ontstaan er scheurtjes, want elke relatie wordt op de proef gesteld.

Meningsverschillen, irritaties en kleine ruzies dienen zich aan. Hieronder liggen onuitgesproken (en vaak niet bewuste) verwachtingen en teleurstellingen over idealen, de kinderen, seks, geld, of de rolverdeling thuis. Ondanks alle goede bedoelingen keren sommige conflicten steeds terug. Er ontstaat een vicieuze cirkel en je relatie zit vast. Je hebt een voortdurend gevoel van onvrede en twijfel. Vaak druk je die gevoelens weg, en richt je je energie op zaken buiten de relatie. Je maakt het niet (meer) bespreekbaar. Tot je zelfs misschien beseft dat je elkaar onderweg bent kwijtgeraakt. Deze verwijdering maakt de situatie nog ondragelijker. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat een frustratie, machteloosheid en verdriet! Je weet niet meer hoe je het aan moet pakken, je voelt je ongelukkig.

Vastgelopen in je relatie?
Heb je het gevoel dat jij en je partner steeds meer uit elkaar groeien?
Zijn er veranderingen in de omstandigheden (bijv. ziekte, komst van kinderen,
ander werk, verhuizing) waardoor de relatie ook veranderd is?
Voel je je vaak onbegrepen en alleen staan in de relatie?
Voel je je afgewezen en niet gewaardeerd?
Erger je je aan elkaar?
Is er vaker ruzie?
Trekt één van de twee zich wat terug, of allebei?
Praten jullie minder met elkaar?
Is er weinig of geen intimiteit meer?
Is er nog maar weinig plezier in de relatie te vinden?
Vraag je je af waar de liefde gebleven is?
Denk je wel eens aan scheiden of uit elkaar gaan…..maar zou je toch nog willen
uitzoeken of er samen een nieuwe start gemaakt kan worden?
Wil je, willen jullie beide de relatie verbeteren, maar is de grote vraag hoe?

Relatietherapie
Dit is óók de tijd waarin je relatie kan gaan groeien. Daar ben je samen verantwoordelijk voor. Als je merkt dat dezelfde conflicten en teleurstellingen steeds terugkeren en je er samen niet meer uitkomt kun je kiezen voor relatietherapie. Met de hulp van een onafhankelijke derde onderzoek je wat er tussen jullie speelt en wat er fout gaat. Je leert te begrijpen waar de reacties van je partner (en soms ook je eigen reacties!) vandaan komen en welke gevoelens daar aan ten grondslag liggen. Je leert je eigen behoeften te uiten en begrip voor elkaar op te brengen. Hulp van buiten kan je relatie uit de impasse helpen, de neerwaartse spiraal doorbreken en je relatie voor de toekomst weer sterk en hecht maken. Want als er nog een basis van liefde is, is elke relatie te redden.

De relatie in therapie
Het woord relatietherapie geeft al aan dat je niet individueel in behandeling bent, maar dat de relatie in therapie is. Het accent ligt op de relatie, op de manier hoe jullie je relatie vormgeven. Ik kijk niet naar wie er 'fouten' maakt of wie er moet veranderen. Het gaat om samen. Ook als één van jullie met iets worstelt, gaat het er in relatietherapie om hoe jullie daar samen mee omgaan.
Relatietherapie is geen wondermiddel. In relatietherapie kun je ook ontdekken dat de kloof te breed is, de verschillen te groot of dat er veel beschadigd is. Maar mensen zijn niet toevallig bij elkaar. De kracht die hen verenigt is een belangrijk onderdeel in het therapeutisch proces. Mijn ervaring is dat 'het willen' van de partners het belangrijkste middel is om weer tot elkaar te komen en de relatie te verbeteren. Wil je samen gelukkig zijn?