Emotionally Focused Therapy (EFT)
Emotionally Focused Therapy is een vrij jonge vorm van relatietherapie die door Engels-Canadese psychologe Dr. Sue Johnson is ontwikkeld. Het is enorm in opkomst in Nederland. In traditionele relatietherapieën leren paren onderhandelen en beter communiceren volgens respectvolle spelregels. In EFT echter gaat het om verbondenheid: partners leren weer te zeggen wat ze nodig hebben, ze leren praten over hun behoefte aan verbinding met de ander. Want een veilige verbinding met een ander is een aangeboren behoefte, met iemand die je niet laat vallen ondanks je irritante trekjes en op wie je kunt rekenen als je hem of haar nodig hebt.

In EFT wordt een relatie vaak beschreven als een dans. Tijdens de verliefdheid gaat die dans vanzelf: hartstochtelijk, elkaar woordeloos aanvoelend. Maar veel paren belanden door ruzies en onbegrip gaandeweg in een soort ‘protestpolka’ waarbij de een achteruit stapt zodra de ander een pas naar voren doet. En zo’n patroon wordt in de loop der tijd steeds erger.

Het doel van EFT is weer naar elkaar toe te bewegen. Het is gericht op het herkennen en het doorbreken van het negatieve patroon, en het herstellen van de emotionele verbondenheid en de liefde tussen partners. Partners zijn niet elkáárs vijand, maar ze hebben een gezamenlijke vijand: het patroon.

Ik werk graag met EFT. Het is vaak moeilijk voor paren, maar als ik jullie kan helpen om zelf te begrijpen wát je zo’n pijn doet en waaróm je zo heftig reageert op iets dat de ander doet, en dat ook echt uit te spreken, dan komt er ruimte om ook tegen elkaar te zeggen wat je nodig hebt om je veilig en geliefd te voelen. Het patroon is doorbroken en dan komen we bij de essentie. Dat is ontroerend en dankbaar werk.

Voor meer informatie over Emotionally Focused Therapy, zie de site van de Stichting EFT Nederland.
Voor artikelen en filmpjes, zie Boeken en Links.